Logga in
Medelsvenskens konsumtion orsakar utsläpp på 9 ton CO2e per capita och år. (Källa: Naturvårdsverket 2019)
Medelkonsumtion i världen orsakar utsläpp på drygt 5 ton CO2e per capita och år.
Den hållbara nivån ligger i intervallet 0,7-1,5 ton CO2e per capita och år, beroende på källa.
ton CO2e/år
Snabba svar räcker för att få ett resultat, om du vill kan du sedan fylla i "Fler frågor tack!" för att få en mer komplett beräkning över din klimatpåverkan.
Fyll i hur mycket du äter av respektive proteinkälla nedan.
Visste du att...
Oavsett var ditt kött har producerats så har det en stor klimatpåverkan? Köttproduktionen står för ca 15% av världens växthusgasutsläpp. Till största delen beror utsläppen på att det går åt mycket mark för att producera foder. (Källa: Jordbruksverket (2021))
Räkna inte med skal, kärnor och annat som aldrig gått att äta. Räkna med mat som blivit kvar på tallriken eller som blivit dålig.
Medelsvensken slänger ca 133 kg livsmedel per år, vilket motsvarar drygt 2,5 kg per vecka?(Källa: Naturvårdsverket (2018) - rapport "Matavfall i Sverige, s.5)